Korppaan palstaviljelijät ry säännöt

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS

Yhdistysrekisteri

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Korppaan Palstaviljelijät ja sen kotipaikka on Helsinki

2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää palstaviljelyä. 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys 

  • edelleenvuokraa jäsenilleen viljelypalstoja kaupungilta vuokraamiltaan alueilta 
  • valvoo järjestystä ja hyvien tapojen noudattamista hallinoimillaan alueilla
  • hoitaa vuokraamiaan alueita sekä niihin liittyviä kiinteistöjä, koneita, laitteita ja muuta irtaimistoa
  • on yhteistoiminnassa palstaviljelyä ja yhdistyksen toimintaa tukevien tahojen kanssa
  • voi tehdä esityksiä ja aloitteita viranomaisille ja muille päättäville elimille 
  • voi edistää tietoutta puutarhasta ja viljelystä järjestämällä tiedotus- ja koulutustoimintaa. 
  • voi järjestää kokouksia, talkoita ynnä muuta toimintaa
  • toimintansa tukemiseksi yhdistys voi omistaa ja hallita toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta, vastaanottaa avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja
  • voi hankkia varoja toimintansa tukemiseksi järjestämällä keräyksiä, arpajaisia ja muita maksullisia tilaisuuksia. 
  • tarvittaessa yhdistys hankkii toiminnalleen asianomaisen luvan. 

3. Jäsenet

Yhdistykseen jäseneksi voidaan hyväksyä se helsinkiläinen yksityishenkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja joka sitoutuu noudattamaan yhdistyksen sekä kulloinkin voimassa olevia Helsingin kaupungin viljelysääntöjä ja ohjeita. Yhdistyksen jäsenet ovat puhe- ja äänioikeutettuja yhdistyksen kokouksissa. Yhdistyksen hallitus hyväksyy uudet jäsenet hakemuksesta.

Kun jäsenen kotipaikka muuttuu, on hänen tilikauden kuluessa erottava yhdistyksen jäsenyydestä ja luovuttava vuokraoikeudesta vuokraamaansa palstaan. 
 

Jäsen voi erota yhdistyksen jäsenyydestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Eroaminen astuu voimaan ilmoituspäivästä, mutta eroavan on maksettava jäsenyyteen perustuvat maksunsa kuluvan vuoden loppuun saakka. 

Hallitus voi päätöksellään erottaa yhdistyksensä jäsenen, joka ei noudata yhdistyksen sääntöjä, joka toiminnallaan muutoin vahingoittaa yhdistystä tai joka kehotuksesta huolimatta laiminlyö maksujen suorittamisen.

Ennen erottamispäätöksen tekemistä on asianomaiselle jäsenelle varattava määräaika selityksen antamista varten. Jäsenmaksun laiminlyönnin johdosta erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta vedota asiassa yhdistyksen hallitukseen tai yhdistyksen kokoukseen eikä vaatia takaisin yhdistykselle suorittamiaan maksuja. 

4. Liittymis- ja jäsenmaksu

Varsinaisilta jäseniltä perittävän maksujen suuruudesta päättää syyskokous. Yhdistyksen jäsenen tulee suorittaa yhdistykselle vuosittaiset maksut kunkin vuoden maaliskuun loppuun mennessä. 

5. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja 4-8 muuta varsinaista jäsentä. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. 

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Hallituksen tehtävänä on:

  • johtaa yhdistyksen toimintaa ja toimeenpanna yhdistyksen kokouksen päätökset
  • vastata yhdistyksen raha-asioiden ja omaisuuden hoidosta
  • edustaa yhdistystä
  • valmistella yhdistyksen kokouksissa käsiteltävät asiat ja kutsua kokoukset koolle
  • hyväksyä yhdistyksen jäsenet ja huolehtia jäsenrekisterin pitämisestä
  • ottaa yhdistykselle tarpeelliseksi katsomansa toimihenkilöt
  • täyttää ne velvoitteet, jotka sille lain ja näiden sääntöjen mukaan kuuluvat

6. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä toisen hallituksen jäsenen kanssa. 

7. Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa yhdistyksen hallitukselle viimeistään viikkoa ennen kevätkokousta. 

8. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään maalis-huhtikuussa ja syyskokous syys-marraskuussa hallituksen määräämänä päivänä. Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään silloin, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta taikka vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten vaatii. 

Yhdistyksen kokouksissa on yksi ääni palstaa kohden. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. 

Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.

9. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse.

10. Varsinaiset kokoukset

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto

6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

 

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, talousarvio sekä päätetään jäsenmaksujen suuruudet seuraavalle kalenterivuodelle

6. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

7. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa

8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
 

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

11. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.